kosonenjuhapekka

Myrsky Helsingin perspektiivistä

Paljon ennakkoon hehkutettu ja varoitettu myrsky tuli Helsinkiin ja meni samoin tein. Matti Rönkä vielä varoitteli myrskystä TV:n uutisissa kun laskeva aurinko jo pilkisteli pilvien välistä. Olisi Mattikin katsonut ulos ikkunasta ennen suunsa avaamista.

Omalla asuinalueella ns. myrsky kesti vain minuutteja ja yksi ainoa syöksyvirtaus vain sekunteja. Tosin yhden puun oksan se ehti katkaista näköpiiristä. Ukkonenkin kiersi Itäisen Helsingin melko kaukaa ja vettä satoi vain millejä, ei senttejä, kuten säätiedotuksessa uumoiltiin.

Olen jo vuosia ihmetellyt, miten epätarkkoja sääennusteet Suomessa ovat, vaikka laitteisiin on panostettu miljoonia. Takoitus ei ole väheksyä niitä, jotka ovat kärsineet myrskyvahinkoja, mutta ihmetyttää se, että lehdet puhuvat miltei harmageddonista ja toteutunut myrsky onkin sitten melkolailla normaali kesäukkonen. Olen kokenut kovempia myrskyjä sisä-Suomessa, eikä niistä kirjoiteltu lehdissä ainakaan etukäteen.

Suomen myrskyt jäävät kauas taifuuneista, hurrikaaneista ja tornadoista, joista suuressa maailmassa kärsitään. Täällä tuntuu olevan katastrofi, jos puu kaatuu, tai huonosti kiinnitetty peltikatto irtoaa.

Muualla maailmassa talot siirtyvät paikoiltaan ja autot huhtoutuvat tulvavesien mukana.

Aika pliisu tämä oli "maailmanlopuksi."

Tuli mieleen Pekka ja susi tarina. Liian monesta turhasta varoituksesta turtuneina ihmiset eivät reagoi sitten, kun todellinen ryminä tulee...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Ensiksikin - huumorilla - ei se Matti jouda studion olemattomista ikkunoista sään hetkellistä tilannetta valvomaan, kas kun hän lukee uutisia ja yrittää uskoa kauniin Kerttun säätarinoita.

Hieman outo vertaus tropiikin myrskyihin, mutta olkoon. Kyllä mielestäni Vantaalla tilanne oli hetken uhkaava, pimeys laskeutui kun "maailmanlopun edellä - tuosta tosin on vain oletus olemassa.

Synkkyys, tuulen hetkellinen voima ja sadekin olivat poikkeuksellisen uhkaavia. Totta kyllä; kaikki meni ohi nopeasti, ilm. vähillä tuhoilla.

Tuollaisia ukkosmyrskyjä lienee hyvin vaikea ennustaa tarkasti - kasaantuvat ja hajoavat nopeasti.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>.... hän lukee uutisia ja yrittää uskoa kauniin Kerttun säätarinoita.....

ooo

Huumorilla, huumorilla....... taitavat viihtyä enemmän peilin edessä kuin uutisliuskoja tutkien.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Lauantain pääuutislähetykseen oli järjestetty peräti kaksi meteorologia tekemään selkoa vallinneista sääoloista. Toni Hellisen show olikin harvinaisen visuaalinen aivan ennennäkemättömine animaatioineen! "Raesade" studiossa meni ihan täydestä, kun jääpallerot todella näyttivät pomppivan lattialla. Osuus alkaa kohdasta 6:30. http://areena.yle.fi/1-3825268

Matti Rönkä

Ihan tarpeeksi kova ukkonen - ja Juha-Pekka, kun sinun pihallasi ei enää satanut, niin isossa osassa Suomea joko satoi tai myrsky oli vasta tulossa... Eli niitä uutisia kun tehdään koko maahan.

Ja huolestuneille veronmaksajille tiedoksi - Hellinen oli vapaapäivällä, mutta hän oli tehnyt eräässä studioharjoituksessa (jossa kokeiltiin kolmiulotteisuuden sallivaa laitteistoa) tällaisen ukkosjutun. Siispä käytimme sen, kun sopiva sauma oli.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Täydet pisteet blogistasi.
Aivan samanlainen tilanne täällä Suomenlahden eteläpuolella. Meidän kohdalla vettä tuli muutama minuutti. Naapurikylässä kyllä satoi rakeita ja runsasti vettä, mutta vain muutaman minuutin.