kosonenjuhapekka

Hamilton ja Fangio, viisinkertaiset mestarit, mutta eivät samanvertaiset.

Juan Manuel Fangio https://fi.wikipedia.org/wiki/Juan_Manuel_Fangio voitti mestaruutensa aikana, jolloin Formula 1 autot olivat nopeita, mutta eivät juurikaan muuta. Ne eivät olleet ensinnäkään turvallisia, niiden ajo-ominaisuudet olivat toki omaa aikaansa edellä, mutta verrattuna tähän päivään ne olivat suorastaan hirvittävät.

Renkaat olivat kapeita ristikudosrenkaita, jotka saattoivat räjähtää ylikuumentuessaan tai ihan muutoin vain. Jarrut olivat tehostamattomat rumpujarrut, vaihteita veivattiin käsipelillä ja rattia kädet rakoilla ohjaustehostimen puuttuessa. Eikä sen ajan autoissa ollut minkään valtakunnan siivekkeitä. Ja mitkä ihmeen turvavyöt? Turvakaari sentään oli kuskin pään suojana, mutta muutoin autojen kehikot olivat lähinnä paperia nykykilpureihin verrattuna. Ei tunnettu sutimisenestoja, starttiassistentteja, eikä hiilikuitu tainnut olla vielä edes keksijänsä mielessä hybriditekniikasta puhuttaessa.

Keke Rosberg muisteli aikoinaan Monacon voittoaan, josta hän nautti kädet pahasti rakoilla. Tehostamattoman ratin kääntöjä ja vaihteiden vaihtoja tehtiin tuhansia yhden kisan aikana. Mikä ihmeen automaattivaihteisto?

Rosberg kommentoi nykyautoja siten, että hänen vaimonsakin voisi ajaa niillä kilpaa.

Nykyformulat toivat ratin taakse kynäniskaiset pikkupojat, koska ainoa fyysinen vaatimus kuskille on kestää rajuja G-voimia. Muutoinhan lähes kaikki on tehostettua tai automatisoitua tai jos ei automatisoitua, niin napilla toimivaa.

Hamiltonin mestaruudet eivät ole vaatineet samanlaisia ponnisteluja kuin Fangion tai edes Schumacherin mestaruudet aikoinaan. Hamilton sai aloittaa uransa melko lailla ylivoimaisella autolla, jossa tehoa oli parhaimmillaan liki 50hv enemmän kuin Ferrarilla ja siihen päälle vielä uskomaton kestävyys. 

Kun ajetaan kilpaa samantasoisten autojen kanssa, niin Hamilton muuttuu samanlaiseksi kuolevaiseksi muiden kanssa esittäen jopa aika ajoin itku-iikan elkeitä.

Kun katsoo viimeisien vuosien mersujen kaksoisvoittojen määrää, niin kyllä se latistaa Hamiltonin voittojen arvoa melkoisesti mitenkään hänen ajotaitojaan suhteessa muihin nykykuskeihin väheksymättä.

Lisäksi kisojen mielenkiinto on suorastaan romahtanut. Ei ihmekään, että F1 piireissä eletään kriisitunnelmissa katsojamäärien huvetessa vuosi vuodelta.

Hamilton voidaan mestaruuksien määrässä nostaa Fangion rinnalle, mutta missään nimessä häntä ei pidä verrata Fangioon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat