kosonenjuhapekka

Jalkapallon MM-karsinnat onkin sitten jo taputeltu

Jalkapallon MM-kisakarsinnat alkoivat Suomen osalta mitä surullisimmissa merkeissä. Suomen lohkon etukäteen heikoin joukkue Kosovo vei Suomea kuin pässiä narussa suomalaisten pelaajien ollessa lähinnä pujottelukeppeinä kentällä. Vain onni pelasti Suomen tappiolta. Silmiinpistävää oli yksilöiden välinen taso- ja taitoero, joka oli 5-0 kosovolaisten hyväksi. Koska se oli helpoin vastustaja, niin voidaan katsoa, että nämäkin MM-karsinnat on jo nähty. Tulevissa otteluissa ei ole juurikaan helppoja otteluita tai voittoja luvassa. Suomi ei edelleenkään tule osallistumaan MM-kisoihin.

Pelin tapahtumia katsellessa tuli mieleen sellainen ajatus, että jos vika ei olekaan valmentajissa, joita vaihdetaan yhtenään. Kokeillaan joskus vaihtaa mielummin joukkue. Valmentaja ei puutu pelaamiseen eikä voi vaikuttaa tapahtumiin kentällä muutoin kuin vaihtamalla pois sen heikoimman lenkin. Kokeillaan jääkiekon systeemiä. Jätetään pois Nazit, Kuzit ja Eremenkot ja valitaan pelaajiksi sellaisia, jotka osaavat pelata joukkueena yhteen ja uhrautua sen eteen ja joilla on palava tahto voittaa jokainen pelaamansa ottelu.

Jääkiekossa tämä on toiminut. Puhutaan Suomen pelitavasta. Jalkapallossa Suomen pelitapa näyttää olevan hävitä myös ns. helppoja vastustajia vastaan. Se ei voi olla enää valmentajista kiinni, koska heitä on vaihdettu lähes yhtä tiuhaan kuin pelaaja vaihtaa kalsareitaan.

Joukkue on vaihdettava.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Katsoin ensimmäisen jakson, jonka jälkeen Suomi johti. Menin nukkumaan toivoen parasta ja peläten pahinta. Aamun uutisista totesin, että aivan pahin mahdollinen ei onneksi toteutunut jos ei paljon muutenkaan.

Ensimmäisen jakson perusteella näytti siltä, että ainakin puolet joukkueesta oli hitaammalla vaihteella liikkeellä kuin kosovolaiset. Suomi tarvitsisi joukkueeseen lisää näppäriä pallonkäsittelijöitä, eikä juoksuvoiman kehittäminenkään olisi pahasta.

Sitä en tiedä, että onko nykyisen maajoukkueen ulkopuolella apuja otettavissa. Nyt loukkaantumisen vuoksi poissa olleet eivät minusta ole sen kummempia pelaajia kuin nyt kentällä olleetkaan. Ammattilaisia kaikki, mutta eivät joukkueidensa tähtipelaajia maailmalla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suomalaisen potkupallon seuraaminen on masokismin kivuliain muoto. Sen sijaan pisteet Palloliitolle (tai jollekin) siitä, että joka ainoan karsinnan alussa saadaan nostatettua toivoa: jos nyt, no tällä kertaa, nuo kun hoidetaan niin.

Kuin tulisi huijatuksi nigerialaiskirjeessä 20 kertaa ja odottaisi innolla jos se 21. kerta kuitenkin onnistuisi.

Kannattaa ryhtyä seuraamaan koripalloa, jos menestyminen kiinnostaa. Siellä on valmennus kunnossa ja vasta tulossa sellaista pelaajamateriaalia, että Suomella on lähivuosina mahdollisuudet ihan Euroopan ja maailmankin kärkimaiden joukkoon.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei lentopallokaan huonoissa kantimissa ole, suunnilleen kaikki maailman kärkimaat on jossakin yhteydessä voitettu ainakin kerran ja arvokisapaikkojakin on tullut.

Jalkapallomaaotteluissa suomalaisten kannalta merkittävin tapahtuma on pelien alussa soitettava Maamme-laulu. Päävalmentajan merkitystä korostetaan minusta liikaa. Suomalaisvalmentajan vaihtaminen ruotsalaiseen ei muuttanut tulosmielessä mitään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lentopallo on tosiaan ollut samanlaisessa nosteessa, suosituimmuudeessa lajit lienevät sijoilla 2 ja 3 maailmalla ja luulen että Suomessa ei ihan ymmärretä miten häkellyttävä molempien lajien saavutus on.

Potkupallossa Suomen materiaali on niin paljon perässä, että valmentajan henkilöllä ja taidoilla ei taida tosiaan olla kovasti merkitystä. Silmiinpistävää on kuitenkin että kun nämä muut lajit (koris, lentopallo, lätkä) tuntuvat lähes poikkeuksetta menestyvän paremmin kuin pelaajien yksittäinen taitotaso edellyttäisi, potkupallossa Suomi konttaa korkeintaan tasollaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vaikka Suomen lohkoon valikoituisivat Färsaaret, Liechtenstein, Andorra, San Marino ja Vatikaani, eivät meikäläiset sijoittuisi kahden parhaan joukkoon.

Tv-lähetyksessä ennen matsia todettiin (taisi olla Hetemaj), että Kosovon pelaajisto koostuu Saksan kakkostasolta sekä esim. Hollannin liigasta. Tajusin, että materiaali on siis vähintään Suomen tasoa, ja että ottelusta tulisi aivan tarpeeksi vaikea.

No, nyt sitten eurooppalaisen huippujoukkueen, Islannin, kimppuun vieraskentälle. Eipä ole kummoinen ennuste lopputuloksen suhteen... odotettavissa on tuskainen puolustustaistelu.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pari euroa vedonlyönnissä kuumien lähteiden maan joukkueelle olisi tuskin hukkasijoitus. Kerroin tulee olemaan kuitenkin pieni, luulen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

No no, saihan Suomi kerran tasurin Liechtensteinia vastaan lahjotun tuomarin antaman rankkarin ansiosta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Varmaan Vatikaanin siilipuolustusta vastaankin ottelua hallittaisiin, mutta tuomarin antaman lisäajan toisella minuutilla joku osa-aikakardinaali pääsisi yllättäen läpiajosta maalintekoon. Ja tämä tapahtuisi Suomen kotikentällä, lokakuun lopun kolmeasteisessa vesitihkussa. 0-1.

"No kaveri pääsi yllättämään meidät fyysisyydellään, ja onhan Vatikaani tunnettu vastaiskujoukkue, joka hyödynsi meidän puolustuslinjan kommunikaatiokatkon, ja ehkä meillä oli jo ajatukset pukukopissa ja blaa-blaa-blaa..."

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Suomalaiset futarit eivät masennu kunnolla tappiosta, ne on vaan että uhhui, kylläpä oli kaveri hyvä ja me ei.

Merkitseekö koko pelailu heille mitään? Onko heillä aikomustakaan koskaan voittaa?

Vähän tunnetta please, jospa se pelikin alkais kulkea.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tätä minä vähän ihmettelen että kun vaikkapa yhteiskunnan satsauksia urheiluun perustellaan silläkin että menestyksen myötä esikuvat vetävät perässään ja siinä sivussa kansan ruumiillinen kunto kohenee.

Niin siis että jalkapallo on poikkeus, Suomen menestys on vuodesta ja valmentajasta toiseen aivan surkea mutta silti laji jääkiekon ohella imuroi nuoret tehokkaasti pois muista lajeista. Ja ehkä hyväkin näin, saadaan mahdollisimman usea ihminen liikunnan pariin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Myös hinnalla on väliä. Jalkapallo harrastuksena maksaa vain pienen osan siitä mitä jääkiekko. Yleisurheilukaan ei ole kallista, mutta enemmänkin harrastajia mahtuisi. Esimerkiksi lentopallon suosion ja hyvän tason lasken pitkälti lajin edullisuuden piikkiin, hyvän valmennuksen ohella tietysti jos huipuista puhutaan. Puulaakisarjatkin pyörivät. On huomioitava myös mahdollisuus harrastaa sitä talvella.

Puheenaiheeseen liittyvää